Evde yara bakımı, hastaneye gitmesi mümkün olmayan ya da doktor gözetiminde tedavisine evde devam etmesi uygun görülen hastalara evde yapılan yara bakım sürecinin tüm aşamalarını ifade eder. Yara bakımı öncelikle yarayı oluşturan sebeplerin teşhis edilmesi ile başlar. Yara oluşumuna sebep olan hastalık ya da bozuklukların anlaşılabilmesi için laboratuvar incelemeleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.
Yaranın sebebi tespit edildikten sonra branş doktorları tarafından tedavi başlatılır. Tıbbi yara bakım ekipmanları ve ilaçları kullanılarak yara bakımı süreci sürdürülür. Sağlık çalışanları tarafından, yarada enfeksiyon ya da farklı komplikasyonlar oluşması riskine karşı önlemler alınır. Evde yara bakımı sırasında kullanılan tıbbi malzemelerin hijyenine çok dikkat edilmelidir.
Yara bakımı, yaranın durumuna göre değişse de çoğunlukla profesyonel eğitim almış sağlık personelleri tarafından yapılmalıdır. Ancak zorunlu hallerde ve doktorun uygun görmesi durumunda, evde sağlık hizmetleri kapsamında uzman yara bakım ekibi tarafından yapılabilir. Ya da gerekli eğitimler verilerek ve kontroller dâhilinde hasta yakınları tarafından evde yara bakımı sürecine geçilebilir.
Akut ve Kronik Yaraların Evde Yara Bakımı
Yaralar iyileşme sürelerine göre akut ya da kronik olarak seyredebilir. Akut olarak adlandırılan yaralar, yara bakımı süreci sorunsuz ilerleyen ve öngörülen sürede iyileşebilen yaralardır. Akut olarak tespit edildiğinde evde yara bakımı uygulanmasına karar verilebilir. Akut yaraların iyileşme süresi, yaranın büyüklüğüne, derinliğine ve vücut direncine göre 5-30 gün sürebilir. Bu süre içerisinde dokunun onarımı tamamlanarak eski haline döner.
Kronik yaralar diyabet, kanser, felç gibi hastalıklar ya da yara bakım sürecinde oluşan problemler sonucunda iyileşmeyen ya da iyileşme süresi uzun zaman alan yaralardır. Yaranın iyileşmesine engel olan ya da iyileşmesini geciktiren rahatsızlıklar tedavi edilmezse yarada sürekli olarak inflamasyon oluşumu, yaranın sık sık tekrar etmesi, enfeksiyon oluşması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu da yara bakımı süresini uzatarak yara bölgesinin anatomik ve fizyolojik bütünlüğünün yeniden sağlanmasını engelleyebilir. Profesyonel ekibimiz tarafından yaralarınızın kapanmasına yönelik işlemler uygulanmaktadır.
Felçli ve Yatağa Bağımlı Hastaların Evde Yara Bakımı
Yakınınızda yatağa bağımlı ya da felçli kişiler varsa evde yara bakımı uygulamanız ya da uzmanlardan bu hizmeti almanız gerekebilir. Evde yara bakımı yapan sağlık ekibi aynı zamanda yatağa bağımlı olan hasta yakınlarını ya da bakıcılarını eğitir. Bu sayede hastada yeni yaraların oluşması önlenmeye çalışılır. Aksi halde hayati tehlike oluşturabilecek durumlar ve uzuv kayıpları yaşanabilir.
Yatağa ya da tekerlekli sandalyeye bağımlı hastalarda, vücudun aynı noktasına uygulanan basınçtan dolayı Bası Ülseri adı verilen bir yara çeşidi oluşur. Sıkça rastlanan bu yaralar kroniktir ve doğru yara bakımı uygulanmazsa istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Evde yara bakımında medikal yara bakım gereçleri kullanılırken gerek hijyene gerekse doğru kullanımına özen gösterilmelidir. Medikal yara bakım gereçleri, yaranın tipine, evresine ve ihtiyaç koşullarına göre yara bakım uzmanı tarafından belirlenir, evde yara bakımı için son derece önem taşır. Bu nedenle evde yara bakımı konusunda, öncelikle uzman sağlık personelinden kişinin yarası ve bakımı hakkında bilgi almak gerekebilir.
HİZMETLERİMİZ

EHOS Sağlık Kabini
Tevfik Fikret 1. Sokak No:7/A Bahçelievler Istanbul, Türkiye